Friday, 30 August 2013

The "Gangster" That Sat Next To Me

While I was taking for a bus that went straight from Malacca to Tampin this evening, immediately I saw an empty seat and sat on it........

The bus was very crowded right after I sat on the seat except for the seat next to me.

Not long after that I saw a young man came entered the bus and sat next to me. His skin is quite dark . Average in height. Probably younger than me by age. His hair is almost bold, number 3 if I am not mistaken. Wearing a dark glasses and a dark sweater . Fierce face looking at me and there's a scar in his forehead. Maybe because of an accident or probably because of a fight. In one glance you can see that he is like a street gangster trying to find an easy pray for him to have his dinner and this type of man is the man I hate the most and the man I wish I can avoid having an argument or fighting forever.

When he sat next to me, a lot of things had played on my minds. What is he doing here? From where did he come from? What is he going to do? Does he searching for a fight? 

As I was ready for whatever the things that might happen, suddenly there was an old woman and her grandson came searching for a seat near us. That old woman look very old and fragile. The way she walked was very weak and she was shivering.

Soon after we saw the old woman searching for a seat, the "gangster" that sat next to me immediately looked at me and rose from his seat and that was the time when I was ready for any actions he is might do. But instead, the "gangster" walked towards the old woman and with a sweet smile he offered the old woman a seat. He was not searching for a fight, but he was just trying to help!! His noble action had embarrassed me for having such a perception toward him. The "gangster" that sat next to me is not a gangster at all but he is just an ordinary and kind person trying to find a place where everyone can accept him for who he is.

This incident had taught me a very valuable lesson that is "NEVER JUDGE A BOOK BY ITS COVER AND NEVER JUDGE A PERSON BY HIS APPEARANCE". The meanest look of all does not always mean to other people and the kindest look of all does not always kind to other people. That's all from my experience. Thank you.


Sunday, 3 June 2012

Post Minta Maaf (*bukan minta penampar)



Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan selamat sejahtera semua,

Seribu maaf dipersembahkan kepada tuan-tuan hamba dan mohon dimaafkan kerana telah lama tidak meng-updatekan blog hamba yang hina dina ini. Maklumlah, diri hamba ini begitu sibuk dengan urusan duniawi dan akhirat, hamba terlepas pandang pada blog ini sehinggalah ia terbiar usang ditelan zaman. Terlalu tertekan dengan masalah-masalah jugalah antara pemangkin mengapa hamba sudah lama tidak meng-updatekan blog ini.

Tapi kita ketepikan kesemua itu, dengan ini hamba ingin memberitahukan bahawa, insyaAllah, mulai dari hari ini, hamba akan sering meng-updatekan blog hamba.(*itupun jika kesempatan tanpa dihalang oleh keemasan masa)Amin....

Sekian, terima kasih......
                       

Thursday, 10 November 2011

Aku berjumpa dengannye epilogue


Aku dengan kawan-kawan lame aku semue berase sangat gembira kerana dapat masuk dalam kelas yang same..lebih-lebih lagi ramai kawan baru yang masuk..Yang paling menarik sekali budak-budak dari Sekolah Menengah Agama Rendah Pasit pon masuk sekali..Pelbagai macam jenis kegembiraan dan kesakitan yang kitorang hadapi sepanjang  2009 tersebut dan untuk pengetahuan korang,aku mule suke kat budak tu mase sedang peperiksaan  pertengahan tahun..Sebab-sebab tak tau..hehehe..

Mase tu aku bagitahulah kawan-kawan baik aku ni..Jadi diorang pun fahamlah..Kecuali yang seorang ni..Die pon suke gak kat minah ni..Minah ni popular di kalangan guru-guru dan murid di kelas aku sebab die ni sangat pandai dan rajin..Lainlah macam aku ni..dahlah tak pandai..Malas pulak tu..pakej habis..

Jadi kawan baik aku ni sukelah kat budak ni..Sampai die macam anggap aku ni nak rampas budak tu daripade die..Jadi, dengan rase hampenye aku pon tak naklah pasal perempuan aku sanggup khianat kawan baik aku ni..Lagipon aku dengan minah ni bukannye rapat pon..Bercakap dalam kelas pon tak pernah..Nikan nak kenal..Memang taklah..Tapi aku dengan kawan baik aku ni dah saling kenal mengenali lame dah..takkan aku nak sie-sie kan persahabatan kitorang sampai sanggup mengkhianti die semate-mate kerane aku minat kat seorang perempuan yang aku tak berape kenalkan..Jadi aku pon mengambil keputusan untuk membiarkan je kawan baik aku tu menyukai minah tu sambil mengadekan cerite bahawe budak tu pon suke kat kawan baik aku jugak..dan aku berase korang sangat sesuai..

Ok..perkare yang berlaku sepanjang 2009 ni takdelah best sangat jadi aku skip kan jelah terus sampai nak SPM..hehehe

SPM dah tinggal lagi sebulan je lagi dan aku juge berase sangat gementar kerane banyak lagi persediaan yang masih belum aku siapkan lagi..Dan sambil dalam mase same aku dengar yang kawan baik aku ni dah ade girlfriend dah..Jadi aku pon membuat andaian mesti die dah couple dengan minah tu..Rupe-rupenye tidak..die couple dengan seorang budak yang dari SMRA Pasit yang pindah ke kelas aku mase tingkatan 4 dulu..Jadi aku pun macam terfikir yang aku patot mengorakkan langkah..tapi nak buat camne ni?SPM dah nak dekat betol dah ni..tapi takpe..boleh diseimbangkan..hehehe..Aku bercadang nak cakap kat perempuan tu yang aku suke kat die selepas habis SPM iaitu selepas tamatnye paper Bio..

Seminggu sebelum SPM,kitorang ade buat jamuan kat laman lanskap sekolah.Ini adelah jamuan kelas kitorang yang terakhir kerane lepas ni kitorang dah takkan ade kat sekolah ni lagi dah..masing-masing akan membawe diri diorang masing2..Jadi macam-macamlah aktiviti yang dilakukan mase jamuan tu..Takdelah best sangat ..tapi demi nak menjage hati aku katelah ni jamuan yang paling best pernah aku pergi..huhuuhu..habis je jamuan je kitorang semue dikehendaki pergi ke dewan untuk menyusun meja untuk SPM yang bakal tibe tak lame lagi selepas cuti seminggu..


                                                                 Mase jamuan kelas

Habis je susun meja,budak kelas aku terutamenye Fizah pon bercadanglah memandangkan dah nak perikse SPM baiklah kite berminta maaf dan bermaaf maafan untuk mengambil berkat agar salah silap sepanjang perkenalan..Jadi masing-masing satu persatu naik ke atas pentas dewan untuk menyampaikan ucapan mereka dan masing masing berase sayu kerane bakal meningglkan sekolah dan rakan yang mereke sayangi..sampailah saat aku naik ke atas dewan..Budak tu naik gak atas pentas..tapi sebab suare die terlampau perlahan aku tak dengar suare die sebab aku duduk belakang sekali..heehehe..Pade mulenye aku tak nak naik sebab malu,tapi atas paksaan dan desakan ramai aku akhirnye naiklah..aku minta maaf kat semue orang kecuali kat die..Aku minta maaf gak kat die..tapi kat luar dewanlah..kawan baik aku panggilkan die kate aku nak jumpe jap.Punyelah kaku habis aku tak reti nak buat ape-ape mase tu..
macam2 aku nak katekan tapi disebabkan terlampau gemuruh aku hanye mampu kate minta maaf je..Die pon akhirnye berkate-kate yang die minte maaf sebab tak pernah nak tegur aku dalam kelas..bukan sebab die sombong..cume die malu je dengan aku..Aik!?dengan budak-budak lain boleh lak die bertegur semue..sampai aku je malu?tapi takpe..maaf tetap maaf dan nilah first time aku bercakap dengan die..peh..tak tido malam aku dibuatnye satu hari tu tau tak..
Aku mase minta maaf kat atas pentas


Cuti sekolah pun tamat..SPM pun akhirnye tibe juge..walaupon berase agak gemuruh..tapi takpe..Ilmu telah tersemat di dada(peh!poyo giler ayat!hahaha.)Jadi jawablah Paper SPM satu persatu hari demi hari..Paper Bm.habis!Paper Bi.habis!Math.habis!Sampailah aku tamat Paper 3 Bio..Aku terus pergi cari die untuk bagitahu die yang aku suke kat die..Aku nak buang perasaan malu aku..Aku tak nak minta die couple dengan aku..cume aku nak die tau je..

Tapi semue yang aku harapkan semuenye hilang macam tu je..Habis SPM je die hilangkan diri macam tu je..Bagaikan debu ditiup angin..
Aku pun berase sangat kecewelah..mane taknye..ape yang diharapkan tak berlaku seperti yang dirancangkan..
Tak lame selepas tu aku dapat dengar cerite daripade kawan baik die sendiri yang die nak pindah ke KL tak lame lagi...Jadi tamat macam tu jelah kisah cinte aku..Menyedihkan kan?hahaha..tapi aku memang dah jangke dah ni semue akan berlaku dan aku tak pernah menyalahkan takdir..Kerana Jodoh di tangan Allah..Kalau seseorang itu jodoh yang ditentukan oleh Allah S.W.T. kepade kite,make dielah jodoh kite dan sekirenye die bukan jodoh aku..make die bukanlah..Aku redha dengan takdir Ilahi..

Sekian sahajalah karya dan hasil nukilan daripade aku yang tak berape nak best ni..Maaf sekirenye post terlampau panjang..Terime kasih kerane membace..Assalamualaikum..

Tuesday, 8 November 2011

Aku berjumpe dengannye part 3

Assalamualaikum..sambungan cerite hari tu..

Ok..aku memang mengelakkan diri daripade die..tapi dalam mase yang same aku jugak kadang2 suke gak skodeng(bahase kasar)@usya(bahase sederhana kasar)@curi2 tengok(bahase lembut)die dari jauh..Aku telah melakukan perkare2 keji+nakal ni selama 4 tahun berturut-turut..Peh!boleh buat rekod tu..Tapi jangan salah faham ye..aku takdelah skodeng die buat ape..cume nak tengok je care die belajar camne sebab die tu budak paling pandai dalam kelas aku dulu..Aku nak dapat input dan output care die belajar je..huhuhu

Tapi entahlah..lame-kelamaan aku rase mcam best lak usha2 die ni..Sebab bile aku pandang muke die je..mesti die pandang aku balik..macam die dah tau pulak yang aku ni pandang die..(Ade hantu ke?hahaha)..Setiap kali kalau die pandang balik mesti aku cepat-cepat tarik muke dan pastu buat-buatlah muke bajet ganas macam takde ape2 yang berlaku..kadang tu pure2 angkat pen yang jatuh..padahal aku saje tolak pen tu kasi jatuh..huhuhu..die pon kadang-kadang tarik gak muke dari aku..Entahlah..Mungkin die benci aku kot..atau mungkin........................................................(dah dah dah!aku malas nak fikir bukan-bukan)

Mase kitorang habis PMR pulak die dapat keputusan yang baik dan masuk awal tahun tingkatan 4 die terus ditawarkan masuk ke dalam kelas 4 Sains Agama(kirenye ni kelas budak-budak elite lah ni..elite lah sangatkan.hehe).Kawan-kawan baik aku mase kat kelas Bestari dulu macam Ayoi,Shukri dan Haziq semue dapat masuk kelas situ..Semue name budak-budak pandai disebut satu persatu mase kat kantin(mase name disebut hari tu,semue pelajar lepasan PMR 2008 dikehendaki berkumpil di kantin sekolah)..Aku mule-mule memang tak mengharap pon yang aku dapat masuk dalam kelas pandai tu..tapi entah mane entah tibe-tibe cikgu Addmath aku Puan Lim Chor Choo sebut name aku..
Pelajar 5 Sains Agama bergambar bersama Ustaz Zaidi(guru kelas kami dan seorang ustaz yang kelakar )

Bersama dengan Ckgu Hafisah(guru kimia)

Pelajar lelaki+seorang sesat(yang belah kiri sekali yang pakai songkok tu) bergambar dengan Cikgu Rohaya(guru yang garang+tegas+mulut bising +best+keibuan)

Mule-mule aku macam terkejut+tak percaya= pelik dan anehlah sebab aku memang target aku dapat kelas lain..tapi entah mane sesat agaknye name aku boleh terselit dalam name list tu..(Agaknye orang yang taip name kat name list mase tu tengah mengalami masalah kemurungan kot sampai name aku pon ade terselit sekali..)..memang mule aku tak percaya habislahkan..Lebih-lebih lagi cikgu aku mase sebut name aku salah.Elok-eloklah kedua ibu bapaku memberi name penuh Megat Muhammad Khudri Bin Darus Salim die sebut name aku Mega Muhammad Khuri..Mega??!Khuri??!!..saye rase cikgu salah orang ni kot..(hehehe..tapi takpe..dah biase dah orang salah sebut name aku ni..biaselah name orang Arablah dikatekan..Takdelah..gurau..)

Kalau diikutkan keputusan aku takdelah sebaik die tapi boleh dikire agak oklah..tapi bukan bagus..bak kate orang tuo dulu-dulu "intermediate". Tupon dapat masuk gak kat dalam kelas yang kononnya dikhabarkan sebagai "elite" tu..jadi aku tak taulah nak cakap ape.sampai sekarang pon aku masih mencari ilham lagi menyiasat macam mane aku boleh termasuk dalam kelas tu..huhuhuhu^_^

Bersambung.............

Monday, 7 November 2011

Aku berjumpe dengannye Part 2

 Assalamualaikum and hi everyone. First of all, I think I want to apologize kerana dah lame tak buat post baru. Ni  adalah kerana terlampau sibuk dengan kerja dan studies.maklumlah dah digelar sebagai pasca siswazah.hahaha..

Ok,Sambungan daripade cerite hari tu..
Selepas kene denda je depan budak tu aku terus berase malu sampai tiap2 kali masuk kelas je akan mengelakkan diri daripade die..(*aku ni segan sikit nak bergaul dengan budak-budak baik lagi pandai ni..maklumlah,aku nikan agak nakal sedikit..)


Jadi bermacam-macam bendelah yang aku buat untuk mengelakkan diri aku daripade bergaul dengan die dan daripade dipandang olehnya..Sampai bercakap dengan die dalam kelas pun tak pernahlah senang cerite..Bukannye aku benci die,tapi die tu kadang2 pendiam sikit sampai adelah kawan baik aku ni mengatekan die ni seorang yang sombong dan bajet bagus..So,untuk tidak mengeruhkan keadaan aku pun katelah kat kawan aku tu mungkin die mengambil mase kot nak biasekan diri untuk bergaul dengan orang kampung macam kite ni..Diekan asalnye orang bandar.Mestilah rase kekok tibe-tibe je tersumbat kat tempat pendalaman yang mase ni line Maxis dengan Digi pon kosong bar lagi..(*kalau nak pakai line pon kene panjat pokok durian ataupun bukit-bukit berdekatan untuk mendapatkan line yang hanye bernilai satu bar..tulah nak kol suare tersekat-sekat tu)

Kalau korang tak tau.Nilah permandangan di Johol..Sebuah daerah kecil di Negeri Sembilan.
                                                   

Sungai Johol..Tempat aku pernah bermandi manda..


                                         

Yang ade pon line celcom.Tupon due bar je line.(menyedihkan kan?tapi aku redha dan bersyukur dilahirkan di tempat serba kekurangan ni)..Lainlah macam bandar yang mempunyai kemudahan yang banyak..Tulah sebab die masih tak dapat sesuaikan diri tu..lebih-lebih kitorang ni memang care pergaulan agak kasar sedikit.Bukan sebab kitorang kasar,cume care bergaul je..hehehehe..

Akhirnye kawan aku pon faham dan sampailah suatu hari die pon jatuh cinte kat si minah bandar ni..sampai jadi giler bayang..Aku pon dapat tau citer ni pon dari kawan2 aku yang lain..Die tak citer pon kat aku walaupon kitorang ni boleh dikire agak rapat gaklah..kononnye die takot aku ni kacau line dielah apelah.

.Padahal mule2 aku tak kisah pon die nak suke ke ape ke..Asalkan tak libatkan aku sudah sebab aku ni memang nak mengelakkan diri dari perempuan tu..Iyelah,hari pertame die masuk dah tau dah sape samseng kelas yang kene dende tak buat kerje Math punye pasal..hahahahahahaha..setiap kali aku teringat balik kenangan-kenangan lame ni aku mesti tersenyum atau tergelak terbahak-bahak sorang2 sampai suatu hari tu mak aku kate:Buang tabiat ko dik?senyum-senyum sorang-sorang macam orang gilo..udah le tu..cepat tolong mak ni siram pokok bunge ni!      Malu lak aku dibuatnye..hahahaahaha..(aku tengah ketawe sorang2 ni)
Akan Bersambung
Kampung Padang Jual..Ni kampung aku..


Thursday, 4 August 2011

Aku berjumpe dengannye

Assalamualaikum and hi everyone!

Firstly before aku  begin aku nak tanye khabar korang sume..Ape Khabar?Sihat tak?

Hari ni aku nak menceritekan tentang saat pertemuan aku dengan seorang budak perempuan ni.Name die rahsie..yang korang perlu tahu cume die prnah bersekolah di sekolah yang same dengan aku mase kat sekolah menengah dulu..Umur die same dgan aku dan budak ni jugak same kelas dengan aku sejak daripade tahun 2007 dulu iaitu semase kitorang form 2 dulu..

Cerite bermule pade pertengahan tahun 2007 selepas peperiksaan pertengahan tahun,mase tu aku tengah boring dok melayan budak2 kelas aku yang tengah bising lagi bingit..Mase tu aku memang takde mood nak belajar sebab mase tu cikgu yang kurang garang sedang mengajar kat depan..lebih2 lagi budak kelas aku sedang memekak kat belakang memang menambahlah lagikan.

Akhirnye aku dengan fed up meminta izin cikgu untuk ke tandas(sebenarnye bukan nak ke tandas pon..saje je malas nak duduk dalam kelas yang bosan tu..)
Ketika turun daripade tangge,aku ternampak seorang budak perempuan sedang bersame dengan keluargenye sedang berade di pejabat sekolah dekat dengan tangge yang aku turun tu..mase tulah aku terserempak dengan die..tujuan die kat situ aku tak tau..tapi yang  aku tau iyelah aku tak pernah nampak die kat sekolah tu..mungkin pelajar baru atau mungkin juga  pelajar bermasalah yang dipanggil  ibu bapanye oleh guru besar kerana telah melakukan kesalahan..Mase tu die tenung kat aku, aku buat tak tahu je..Bukan sebab aku sombong,tapi mase tu aku tak kenal budak tu dan malas nak masuk campur urusan die kat situ..

Setelah kembali ke kelas,aku terus duduk di meja aku..Dan seperti biase, kelas aku bising macam tongkang pecah..Izni(kawan sebelah meje dengan aku) bertanye kat aku: wei Khud..kau dah siap math lom?lepas ni waktu cikgu Ruzila..kalau tak siap math karang kot kene dende berdiri kat luar nanti..
Kemudian aku dengan muke toye dengan selambenyer menjawab: Entahlah...ape nak jadi jadilah..

Tibe-tibe semase dok sibuk melukis kartun kat atas kertas bahase inggeris(boring punye pasal),muncullah seorang makcik ni mengetuk pintu kelas dan memberitahu cikgu kelas aku bahawe ade seorang pelajar baru berpindah daripade selangor akan menjadi warge baru di kelas ni.

Cikgu kelas aku pun bersetuju dan menyuruh makcik tersebut memangil pelajar tersebut masuk..Setelah die masuk ke kelas,barulah aku perasan bahawe pelajar baru itu rupe2nye adelah budak yang aku nampak semase turun tadi..Tapi kenape makcik ni yang bawak die?kenape bukan keluarge die?Ahh!!malaslah aku nak fikir banyak2..bukan masalah aku pon..

Cikgu kelas aku pon terus menjemput die masuk dan meminta die duduk di sebuah meje kosong di belakang aku dan seterusnye meminte die memperkenalkan dirinye..(Alahai..tak dengar langsung suare die..perlahan sangat..)

Habisnye kelas bahase inggeris,akhirnye tibelah masenye waktu Matematik iaitu kelas yang paling aku benci!

Cikgu Math pon masuk kelas dan perasan bahawe di dalam kelas terdapat seorang pelajar baru dan terus meminte pelajar tersebut untuk memperkenalkan diri sekali lagi..

Setelah selesai sesi memperkenalkan diri,cikgu Math pon terus bertanye tentang kerje sekolah yang telah die berikan semalam..(aduh!aku ingatkan die dah lupe)..Adakah kamu telah siapkan semuenye?tanye cikgu Math.dan terus satu kelas menjawab DAH!(kecuali aku)..Baiklah..cikgu nak check satu persatu bermule daripade hujung belah kanan..

Habis check satu persatu kerje pelajar akhirnye tibelah kepade meje aku(tempat paling WANTED kat dalam kelas kalau bab2 tak siap kerje sekolah ni..)

Khudri!mane kerje kau?tanye Cikgu..
Ade cikgu..jap2..jawab aku sambil terus menyelak ke beg untuk mencari buku mathku..(sebenarnye tak buat pon)
Dah2..kau memang tak pernah siap pon..tak payah nak bohong cikgu..dah!tak payah  nak melengahkan mase..berdiri  luar kelas sekarang!bawak buku kau sekali..buat kat luar..Marah cikgu..
Aku dengan kaki yang agak berat berat terus bangun dan pandang ke belakang ke arah budak baru itu..budak itu malu dan terus pandang ke bawah..(Malunye!pelajar baru pandang aku kene dende..mesti die target aku pelajar nakal dalam kelas ni..)Haih..(aku mengeluh)takpelah..dah nasib..

Akan bersambung.......Assalamualaikum



      2 BESTARI  awal tahun 2007..(mase tu die belom ade lagi kat sini)..aku berdiri keempat dari kiri

Tuesday, 19 July 2011

SMK DUAM

Assalamualaikum...

OK..sebelum ak bermule,aku nak minta maaf krne dah lme tak update sbb task banyaklah minggu ni..tulah yang tkde time tu nak update blog...

Ok..Hari ni aku nak cite skit psal sekolah lame aku kat SMK Datuk Undang Abdul Manap di johol..(SMK DUAM)


                                                                 Lencana SMK DUAM

Smk duam ni adlah sbuah skolah yang terletak di luar bandar..walupon school desa,tetapi school ni sgt cantik tau..school ni pon tlah mnang Anugerah sekolah lestari pringkat international 2010 tau!!hebatkan?hahaha..well tgk sekolah spelahkan..hehehe(gurau...)
Anyway,banyak gaklah knangan2 aku kat sni..antrenye kne dende trun padang tgh panas2 terik sbb tak siap  kerje math dgn bio,kne berdri dpan klas,knekan rakan2 kelas,ponteng dan macam2 lagi...
Ak jge seorg bkas pengawas kat sekolah ni dan jge bekas naib pengerusi kadet polis smk duam..tpi nme je pengawas dgn naib pengerusi..tpi buat krje tkde pon..(skrang dah insaf..hehehe)


                                                  Antre perkre nakal yang pernah kami lakukan..hehehe..sori cikgu..

                                        ex student smk duam..kelas 5 SAINS/AGAMA 2010


Tapi apa2 pon kami semue kat sni dah macam stu family dah...trutme skli plajar2 klas 5s/a..suke duke sume ktorng lalui bersme..bile raye ke ataupon ade ap2 program mcam kenduri ke ktorg akn ttp bersatu..time raye jgaklah ktorang akan konvoi rmai2 dri rmah ke rmah bdak2 klas ktorang...
Kat sni aku ade 4 org best friends yang gile2..Iaitu Azrul@ayoi,Shukri@shuk,haziq and rashid@acit..di mne  aku prgi diorg ttap akn ade di sisi aku..diorg jgaklah antre yang pling banyak membantu aku klau aku ade ap2 problem ke smade dlam pemblajaran mahupun dlam khidupan,diorg akn ttp bantu..
ktorg jgak ade beri nme utk kmplan ktorg ni iaitu F5(pehh..bajet giler..hahahaha)

                                         Dari kiri Ayoi,acit,shuk dan aku..mase ni haziq takde coz dielah yng ambikkan pic ni..

                                          Haziq..abang nakal..hahaha(nakallah sangat)

                                          Aku dan ayoi  bergambar lepas Koir sekolah
                       
Klau nak crite stu perstu mmg tak habislah..tpi stakat jelah yng mampu ak critekan...
Anyway,we're all happy to be just who we are..not who we don't...i love you all...i hope someday we can meet each other again..may Allah bless all of you..Assalamualaikum