Thursday, 4 August 2011

Aku berjumpe dengannye

Assalamualaikum and hi everyone!

Firstly before aku  begin aku nak tanye khabar korang sume..Ape Khabar?Sihat tak?

Hari ni aku nak menceritekan tentang saat pertemuan aku dengan seorang budak perempuan ni.Name die rahsie..yang korang perlu tahu cume die prnah bersekolah di sekolah yang same dengan aku mase kat sekolah menengah dulu..Umur die same dgan aku dan budak ni jugak same kelas dengan aku sejak daripade tahun 2007 dulu iaitu semase kitorang form 2 dulu..

Cerite bermule pade pertengahan tahun 2007 selepas peperiksaan pertengahan tahun,mase tu aku tengah boring dok melayan budak2 kelas aku yang tengah bising lagi bingit..Mase tu aku memang takde mood nak belajar sebab mase tu cikgu yang kurang garang sedang mengajar kat depan..lebih2 lagi budak kelas aku sedang memekak kat belakang memang menambahlah lagikan.

Akhirnye aku dengan fed up meminta izin cikgu untuk ke tandas(sebenarnye bukan nak ke tandas pon..saje je malas nak duduk dalam kelas yang bosan tu..)
Ketika turun daripade tangge,aku ternampak seorang budak perempuan sedang bersame dengan keluargenye sedang berade di pejabat sekolah dekat dengan tangge yang aku turun tu..mase tulah aku terserempak dengan die..tujuan die kat situ aku tak tau..tapi yang  aku tau iyelah aku tak pernah nampak die kat sekolah tu..mungkin pelajar baru atau mungkin juga  pelajar bermasalah yang dipanggil  ibu bapanye oleh guru besar kerana telah melakukan kesalahan..Mase tu die tenung kat aku, aku buat tak tahu je..Bukan sebab aku sombong,tapi mase tu aku tak kenal budak tu dan malas nak masuk campur urusan die kat situ..

Setelah kembali ke kelas,aku terus duduk di meja aku..Dan seperti biase, kelas aku bising macam tongkang pecah..Izni(kawan sebelah meje dengan aku) bertanye kat aku: wei Khud..kau dah siap math lom?lepas ni waktu cikgu Ruzila..kalau tak siap math karang kot kene dende berdiri kat luar nanti..
Kemudian aku dengan muke toye dengan selambenyer menjawab: Entahlah...ape nak jadi jadilah..

Tibe-tibe semase dok sibuk melukis kartun kat atas kertas bahase inggeris(boring punye pasal),muncullah seorang makcik ni mengetuk pintu kelas dan memberitahu cikgu kelas aku bahawe ade seorang pelajar baru berpindah daripade selangor akan menjadi warge baru di kelas ni.

Cikgu kelas aku pun bersetuju dan menyuruh makcik tersebut memangil pelajar tersebut masuk..Setelah die masuk ke kelas,barulah aku perasan bahawe pelajar baru itu rupe2nye adelah budak yang aku nampak semase turun tadi..Tapi kenape makcik ni yang bawak die?kenape bukan keluarge die?Ahh!!malaslah aku nak fikir banyak2..bukan masalah aku pon..

Cikgu kelas aku pon terus menjemput die masuk dan meminta die duduk di sebuah meje kosong di belakang aku dan seterusnye meminte die memperkenalkan dirinye..(Alahai..tak dengar langsung suare die..perlahan sangat..)

Habisnye kelas bahase inggeris,akhirnye tibelah masenye waktu Matematik iaitu kelas yang paling aku benci!

Cikgu Math pon masuk kelas dan perasan bahawe di dalam kelas terdapat seorang pelajar baru dan terus meminte pelajar tersebut untuk memperkenalkan diri sekali lagi..

Setelah selesai sesi memperkenalkan diri,cikgu Math pon terus bertanye tentang kerje sekolah yang telah die berikan semalam..(aduh!aku ingatkan die dah lupe)..Adakah kamu telah siapkan semuenye?tanye cikgu Math.dan terus satu kelas menjawab DAH!(kecuali aku)..Baiklah..cikgu nak check satu persatu bermule daripade hujung belah kanan..

Habis check satu persatu kerje pelajar akhirnye tibelah kepade meje aku(tempat paling WANTED kat dalam kelas kalau bab2 tak siap kerje sekolah ni..)

Khudri!mane kerje kau?tanye Cikgu..
Ade cikgu..jap2..jawab aku sambil terus menyelak ke beg untuk mencari buku mathku..(sebenarnye tak buat pon)
Dah2..kau memang tak pernah siap pon..tak payah nak bohong cikgu..dah!tak payah  nak melengahkan mase..berdiri  luar kelas sekarang!bawak buku kau sekali..buat kat luar..Marah cikgu..
Aku dengan kaki yang agak berat berat terus bangun dan pandang ke belakang ke arah budak baru itu..budak itu malu dan terus pandang ke bawah..(Malunye!pelajar baru pandang aku kene dende..mesti die target aku pelajar nakal dalam kelas ni..)Haih..(aku mengeluh)takpelah..dah nasib..

Akan bersambung.......Assalamualaikum



      2 BESTARI  awal tahun 2007..(mase tu die belom ade lagi kat sini)..aku berdiri keempat dari kiri