Thursday, 10 November 2011

Aku berjumpa dengannye epilogue


Aku dengan kawan-kawan lame aku semue berase sangat gembira kerana dapat masuk dalam kelas yang same..lebih-lebih lagi ramai kawan baru yang masuk..Yang paling menarik sekali budak-budak dari Sekolah Menengah Agama Rendah Pasit pon masuk sekali..Pelbagai macam jenis kegembiraan dan kesakitan yang kitorang hadapi sepanjang  2009 tersebut dan untuk pengetahuan korang,aku mule suke kat budak tu mase sedang peperiksaan  pertengahan tahun..Sebab-sebab tak tau..hehehe..

Mase tu aku bagitahulah kawan-kawan baik aku ni..Jadi diorang pun fahamlah..Kecuali yang seorang ni..Die pon suke gak kat minah ni..Minah ni popular di kalangan guru-guru dan murid di kelas aku sebab die ni sangat pandai dan rajin..Lainlah macam aku ni..dahlah tak pandai..Malas pulak tu..pakej habis..

Jadi kawan baik aku ni sukelah kat budak ni..Sampai die macam anggap aku ni nak rampas budak tu daripade die..Jadi, dengan rase hampenye aku pon tak naklah pasal perempuan aku sanggup khianat kawan baik aku ni..Lagipon aku dengan minah ni bukannye rapat pon..Bercakap dalam kelas pon tak pernah..Nikan nak kenal..Memang taklah..Tapi aku dengan kawan baik aku ni dah saling kenal mengenali lame dah..takkan aku nak sie-sie kan persahabatan kitorang sampai sanggup mengkhianti die semate-mate kerane aku minat kat seorang perempuan yang aku tak berape kenalkan..Jadi aku pon mengambil keputusan untuk membiarkan je kawan baik aku tu menyukai minah tu sambil mengadekan cerite bahawe budak tu pon suke kat kawan baik aku jugak..dan aku berase korang sangat sesuai..

Ok..perkare yang berlaku sepanjang 2009 ni takdelah best sangat jadi aku skip kan jelah terus sampai nak SPM..hehehe

SPM dah tinggal lagi sebulan je lagi dan aku juge berase sangat gementar kerane banyak lagi persediaan yang masih belum aku siapkan lagi..Dan sambil dalam mase same aku dengar yang kawan baik aku ni dah ade girlfriend dah..Jadi aku pon membuat andaian mesti die dah couple dengan minah tu..Rupe-rupenye tidak..die couple dengan seorang budak yang dari SMRA Pasit yang pindah ke kelas aku mase tingkatan 4 dulu..Jadi aku pun macam terfikir yang aku patot mengorakkan langkah..tapi nak buat camne ni?SPM dah nak dekat betol dah ni..tapi takpe..boleh diseimbangkan..hehehe..Aku bercadang nak cakap kat perempuan tu yang aku suke kat die selepas habis SPM iaitu selepas tamatnye paper Bio..

Seminggu sebelum SPM,kitorang ade buat jamuan kat laman lanskap sekolah.Ini adelah jamuan kelas kitorang yang terakhir kerane lepas ni kitorang dah takkan ade kat sekolah ni lagi dah..masing-masing akan membawe diri diorang masing2..Jadi macam-macamlah aktiviti yang dilakukan mase jamuan tu..Takdelah best sangat ..tapi demi nak menjage hati aku katelah ni jamuan yang paling best pernah aku pergi..huhuuhu..habis je jamuan je kitorang semue dikehendaki pergi ke dewan untuk menyusun meja untuk SPM yang bakal tibe tak lame lagi selepas cuti seminggu..


                                                                 Mase jamuan kelas

Habis je susun meja,budak kelas aku terutamenye Fizah pon bercadanglah memandangkan dah nak perikse SPM baiklah kite berminta maaf dan bermaaf maafan untuk mengambil berkat agar salah silap sepanjang perkenalan..Jadi masing-masing satu persatu naik ke atas pentas dewan untuk menyampaikan ucapan mereka dan masing masing berase sayu kerane bakal meningglkan sekolah dan rakan yang mereke sayangi..sampailah saat aku naik ke atas dewan..Budak tu naik gak atas pentas..tapi sebab suare die terlampau perlahan aku tak dengar suare die sebab aku duduk belakang sekali..heehehe..Pade mulenye aku tak nak naik sebab malu,tapi atas paksaan dan desakan ramai aku akhirnye naiklah..aku minta maaf kat semue orang kecuali kat die..Aku minta maaf gak kat die..tapi kat luar dewanlah..kawan baik aku panggilkan die kate aku nak jumpe jap.Punyelah kaku habis aku tak reti nak buat ape-ape mase tu..
macam2 aku nak katekan tapi disebabkan terlampau gemuruh aku hanye mampu kate minta maaf je..Die pon akhirnye berkate-kate yang die minte maaf sebab tak pernah nak tegur aku dalam kelas..bukan sebab die sombong..cume die malu je dengan aku..Aik!?dengan budak-budak lain boleh lak die bertegur semue..sampai aku je malu?tapi takpe..maaf tetap maaf dan nilah first time aku bercakap dengan die..peh..tak tido malam aku dibuatnye satu hari tu tau tak..
Aku mase minta maaf kat atas pentas


Cuti sekolah pun tamat..SPM pun akhirnye tibe juge..walaupon berase agak gemuruh..tapi takpe..Ilmu telah tersemat di dada(peh!poyo giler ayat!hahaha.)Jadi jawablah Paper SPM satu persatu hari demi hari..Paper Bm.habis!Paper Bi.habis!Math.habis!Sampailah aku tamat Paper 3 Bio..Aku terus pergi cari die untuk bagitahu die yang aku suke kat die..Aku nak buang perasaan malu aku..Aku tak nak minta die couple dengan aku..cume aku nak die tau je..

Tapi semue yang aku harapkan semuenye hilang macam tu je..Habis SPM je die hilangkan diri macam tu je..Bagaikan debu ditiup angin..
Aku pun berase sangat kecewelah..mane taknye..ape yang diharapkan tak berlaku seperti yang dirancangkan..
Tak lame selepas tu aku dapat dengar cerite daripade kawan baik die sendiri yang die nak pindah ke KL tak lame lagi...Jadi tamat macam tu jelah kisah cinte aku..Menyedihkan kan?hahaha..tapi aku memang dah jangke dah ni semue akan berlaku dan aku tak pernah menyalahkan takdir..Kerana Jodoh di tangan Allah..Kalau seseorang itu jodoh yang ditentukan oleh Allah S.W.T. kepade kite,make dielah jodoh kite dan sekirenye die bukan jodoh aku..make die bukanlah..Aku redha dengan takdir Ilahi..

Sekian sahajalah karya dan hasil nukilan daripade aku yang tak berape nak best ni..Maaf sekirenye post terlampau panjang..Terime kasih kerane membace..Assalamualaikum..

2 comments:

IzzatiZainal said...

akhirnya ! hahaha
habis jugak . tahniah :D

Megat Khudri said...

hahaha..thanks